A lótakarmányok és kiegészítők nagy választéka számtalan esetben okoz fejtörést nem egy lovasnak, lótartónak, tenyésztőnek egyaránt. A „túl kevés” éppen olyan káros, mint a „túl sok” – az alultáplált lovak száma sajnos napjainkban is jelentős, azonban másrészről a túl sok féle termékek alkalmazása és különböző gyártók termékeinek együttes használata ugyanolyan károkat, allergiás reakciókat és komolyabb betegségeket is okozhat.

A Pavo Komplex Lótakarmányozási, a takarmányok gyártási rendszere és minőségi követelményei egyaránt biztosítják, hogy a lótápok, másnéven az ún. pelletek, a müzlik és kiegészítők szerves egységet alkotnak egymással, alkalmazkodva a használathoz, a teljesítménybeli elvárásokhoz s a lovak élettani és életkori sajátosságaihoz egyaránt. Azonban a takarmányozási rendszer beállítását számos tényező alkotja, mely sokszor nem is egyszerű. Fentiek miatt szeretnénk bemutatni a pelletek, müzlik és kiegészítők közötti különbséget és összefüggéseket. Ezekkel a komplex rendszerekkel olyan speciális takarmányozási igényű lovak is könnyedén alacsony költségvetéssel hatékonyan takarmányozáhatóak, mint az öreg lovak, fehérjére érzékeny lovak pl. fríz és pónilovak, tenyészkancák, árva csikók, fedezőmének, fiatal csikók,növendék csikók, hobbilovak de a sportlovak és gyomorfekélyes lovak is.

Pavo Pelletek: Nagyméretű, könnyen emészthető, hosszú ideig rágható hengerszerű képletek. Adott hőmérsékleten készülnek, melynek célja az emésztés hatásfokának növelése, mely alapján megállapíthatjuk, hogy 1 kg pellet 3 kg abraktakarmánnyal egyenértékű az egyszerűbb napi takarmányadag kiszámítása miatt. Ez természetesen köszönhető az alapanyagok megfelelő előkészítésének és felhasználásának. A pelletek nagyobb formájú termékek, melynek célja, hogy a ló lassan egyen, sok időt töltsön el a takarmányfelvétellel, ez által több nyálat termel, mely az emésztés hatékonyságának javítása mellett védi a gyomrot az esetlegesen fenyegető „gyomorfekély” kialakulása ellen.

Pavo Müzlik: A müzlik jelentősége változatos összetételükben rejlik. Számos olyan alkotórészt „becsempészhető” egy müzlibe, melyek a pellet formátumban nem képesek megfelelő hatásfokukat kifejteni, a gyártás folyamatában hatóanyaguk elveszne vagy átalakulna. Vitaminok, gyógynövények, olajok és speciális rostanyagok gazdagítják a müzlik beltartalmát s teszik őket speciálissá és különlegessé a lótakarmányozásban egyre jobban alkalmazkodva a természetes tartási körülményekhez és a ló alapvető igényeihez (pl legelés vagy annak pótlási lehetőségei). Adagolásuk napi 1-1,5 kg körüli mennyiséget jelent a lótakarmányozásban változatossá és tökéletesen természetszerűvé téve azt expandált és puffasztott összetevőkkel, rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Pavo Kiegészítők: A kiegészítők szerepe speciális helyzetekben felértékelődik. Amikor lovunk extra igénybevétel alatt van, a szervezet igényei is megnőnek. A kiegészítőket kis mennyiségben kell alkalmazni, hiszen nagyon koncentrált készítmények. A Pavo Kiegészítők granulátumos formátumúak, ez által könnyen felvehetőek és pontos mennyiségben adagolhatóak. A kiegészítők adagolásának célja az általános vitamin- és ásványianyag utánpótlás, az elektrolitok pótlása, az izületek töltése és védelme, inak és izomzatok védelme, izomzat építése, ideges lovak nyugtatása, a termékenyülés javítása, a spermaminőség javítása, fiatal csikók izületének védelme.

Az optimális és tökéletes lótakarmányozás reggel és este Pavo Pellet az igénybevételnek és használatnak megfelelően, délben Pavo müzli és kiegészítő szükség szerint. Természetesen igény szerint az optimálistól el lehet térni a tartási körülményeknek és helyi sajátosságoknak és adottságoknak megfelelően.