GONDOLATOK A FEDEZŐMÉN KIVÁLASZTÁSRÓL, FAGYASZTOTT TERMÉKENYÍTŐANYAG HASZNÁLATÁRÓL

Írta: Suta Éva

 

Manapság nemcsak a versenysport, hanem a tenyésztés is nagyon nagy nyomás alatt áll. A felnevelés költségei magasak és a tenyésztés egy hosszú távú befektetés, mely megtérüléséről, eredményéről csak jó néhány év múltán nyilatkozhatunk bizonyossággal. Fentiek miatt számos tenyésztő gondolkodik, információkat gyűjt és kalkulál érdemes-e tenyészteni vagy sem.

Ha a tenyésztés mellett döntöttünk, alaposan át kell gondolnunk a választást. Két nagyon fontos szempontot kell figyelembe venni. Az egyik, hogy kritikus szemmel vizsgáljuk meg a tenyészkancánkat, alkat, karakter, sajátteljesítmény, utódok teljesítménye, esetlegesen már megszületett csikók teljesítménye, minősége alapján. Milyen tulajdonságokat szeretnénk javítani a tenyésztés által, milyen irányba szeretnénk elmozdulni, mik az erősségei, jó tulajdonságai, mik a gyengeségei esetleg hiányosságai a kancának. A KANCA SZEREPE A TENYÉSZTÉSBEN ALAPVETŐEN MEGHATÁROZÓ! A modernkori tenyésztés szerint kancánk két legjobb tulajdonságát ki kell választanunk és a tenyésztési munka során fixálnunk kell (pl. megfelelő testalakulás, jó karakter) és maximum két tulajdonságot kell kiválasztani, melyeket javítani szeretnénk (pl: ugróképesség, lábszerkezet).

Ha megvizsgáltuk a kancánkat és kitűztük a tenyésztési célokat, jöhet a második kulcskérdés a ménválasztás. Alapvető fontosságú olyan sok információt összegyűjteni az aktuális ménjelöltekről, amennyit csak tudunk. Az internet számos lehetőséget nyújt erre. Nagyon fontos megvizsgálni, hogy a mén előnyös tulajdonságait milyen mértékben örökíti, hányat fedezett, azokból a fedezésekből hány sikeres utód teljesít magas szinten vagy esetleg már az utódok között is van fedezőmén kategóriába sorolt ivadék. Milyen az adott mén ugróképessége, mozgása, karaktere, milyen alkatú és karakterű kancák illenek az adott ménhez és milyenek az utódok röntgeneredményei, egészségi állapotuk. Meg kell, vizsgálunk továbbá, hogy az adott mén a kiválasztott tulajdonságok alapján milyen megbízhatósági és örökölhetőségi értékkel rendelkezik, mennyire javító hatású a tenyésztésben az utódok tekintetében, ha már vannak ivadékai és természetesen mennyire illik a kancánkhoz.

Ha kiválasztottuk a megfelelő mént, elérkezik a termékenyítés kérdése. A nagy teljesítményű, nemzetközi szinten is elismert ménektől általában fagyasztott termékenyítőanyag áll rendelkezésre. Ennek a módszernek megvannak az előnyei és nehézségei egyaránt.

Előnyök közé tartozik, hogy nem kell sem a kancát a ménhez szállítani, sem a mént a kancához. Csökken a betegségek terjesztésének veszélye, csökken a fertőzésveszély, csökkennek a költségek, egyszerűsödik a művelet. A fagyasztott termékenyítő anyagok az év bármely szakában rendelkezésünkre állhatnak, akár a mén esetleges elhullása után is. Sok ménistálló nagy értékű fedezőmén esetén ragaszkodik ehhez a termékenyítési módhoz illetve ha a mén versenyzik vagy netalán máshol van a tenyésztési folyamat nem ütközik akadályokba.

A fagyasztott termékenyítő anyagot azonban folyékony nitrogénben és erre megfelelő tartályban tárolni kell megfelelő körülmények között. Olyan állatorvost kell választanunk, aki megfelelő műszerezettséggel rendelkezik a kanca vizsgálatához és könnyen elérhető. Sajnos 4-6 óránként vizsgálnunk kell a kancát, hiszen az ovuláció időpontjához kb. négy órára kell a fagyasztott spermával termékenyíteni, ami néha éjszakai szolgálatot is megkíván a tulajdonostól és az állatorvostól egyaránt. Gyakorlatilag megkönnyíti a helyzetet, ha az állatorvos közel van, könnyen elérhető, vagy éppen az adott istállóba, klinikára szállítjuk a kancát, ahol éjszakai ügyelet is működik.

Napjainkban Magyarországon nagyon sok érdekes mén elérhető, akár friss termékenyítő anyag, akár fagyasztott termékenyítő anyag formájában. Az információgyűjtéshez, párosítási terv megalkotásához, magához tenyésztési munkához sok sikert és jó eredményeket kívánunk tenyésztőknek, állatorvosoknak, lótulajdonosoknak egyaránt!